Bilder som Brunnit

Omslagsbild+Bilder+som+brunnitJPEG.jpg
IMG_8296.jpeg
IMG_8298.jpeg
IMG_8297.jpeg

2018 hade jag en utställning som brann upp. På årsdagen av branden, ett år senare gav jag ut en bok med bilderna som brunnit. Eftersom jag innan utställningen dokumenterat varje konstverk, kunde jag använda mig av fotografierna för att minnas och på ett sätt försöka återskapa något av det som gått förlorat. Redan dagen efter branden la jag ut en bild på Facebook och började skriva om skapandet, minnen, min bakgrund och kring händelsen. I 45 dagar lade jag ut en bild i taget tills alla hade blivit ihågkomna. Den respons jag fick gjorde att jag bestämde mig för att göra en bok av materialet.

Här är några utdrag ur kommentarsfälten från Facebook;

“Din bildkonst Ida, återspeglar i hög grad, glimtar, insikter i livets grundbult på cellulär och universell nivå.”

“Evolutionen rör sig vidare i oss, när vi ser oss själva och kan berätta om oss och om världen. På så vis är konst, berättelser, arkitektur, städer, dans etc också en del av "naturen". En fortsättning av den.”

“Jag kommer att tänka på Lessing och hans resonemang om det perfekta ögonblicket i en målning, där, precis som du skriver, betraktaren inte får tröttna utan det måste vara ett ögonblick som ständigt uppmuntrar betraktaren till nya tankar. It´s both poignant and inspiring to read your stories, descriptions and thoughts about these work of art. I find your posts very moving, in all the best ways.”

Så här skriver Bengt Adlers om boken;

“Eld berör oss som inget annat. Att se den flamma eller att bli märkt av den. Eld är livgivande samtidigt som den är dödsbringande. Eld kan släckas men lågor är evigt brinnande. Ida Adler har upplevt eldens förtärande kraft bryta ner ett fyrtiotal av hennes verk till aska. Konstverk som under lång tid fötts fram ur skapande energi förvandlades på några få minuter till damm som sprids av vindarna. Men elden har även en renande funktion. Ur berikad mylla kan nytt liv spira och genom målningarnas aska lyfter nu denna bok med oförflugna vingar. Ett underbart mirakel! Så kan sorg bekämpas. Inte med hopplös uppgivenhet utan med kreativ beslutsam envetenhet. 

Fågel Fenix lättar nu mot nya äventyr.”

Ett utdrag ur boken;

“Känslan av att något stort ska hända, har funnits med mig i flera dagar. Varför vet jag inte. Vad som ska hända vet jag inte heller, men jag känner mig hoppfull. Vädret har varit ihållande varmt och soligt och jag är igång och målar, prövar nya ideér och uttryck. Ateljén är en inredd vind i Malmö och framför mig på staffliet finns en stor blågrå målning som jag sätter flammande, brandgula stråk på, en färg jag inte använt på tio år. Jag går en trappa ner till min lägenhet, för att sätta på kaffe och ser att det kommit ett sms från min syster.”

Boken finns att köpa på Malmös Konsthall och kan även köpas direkt av mig. Skicka ett email till;

info(at)idaadler(dot)com


Copyright: Ida Adler

Repro och Layout: JK Morris Production AB, Värnamo

Tryck: Livonia Print, Lettland

ISBN: 978-91-519-1668-2